Muutimme Kivilammelle neljätoista vuotta sitten. Silloin asuinalueen halki ajoi isoja kuorma-autoja maankaatopaikalle. Soratiestä nouseva pöly ja lentelevät kivet sekä kovaa vauhtia ajavat autot tekivät tiellä liikkumisesta vaarallista kaikille, mutta erityisesti lapsille. Alueen asukkaat halusivat asiaan muutosta. Yksittäisten asukkaiden yhteydenotoilla virkamiehiin ei ollut paljon vaikutusta ja niinpä aloimme yhdistää voimiamme naapurustossa ja perustimme alueelle asukasyhdistyksen – Kivilampelaiset ry:n.

 

Parin vuoden sisällä kuorma-autot ohjattiin ajamaan kuormansa maankaatopaikalle Leppävedentieltä avatun uuden liittymän kautta, asuinalueen tiet päällystettiin ja vanha tie maankaatopaikalle suljettiin autoliikenteeltä.  Asukasyhdistyksen toimilla oli merkitystä ja vaikutusta asioiden edistymiselle ja Kivilammen alueesta tuli turvallisempi liikkua. Paljon oli puheissa myös Leppävedentien tien turvallisuuden parantaminen. Oli puhetta silloin ja on taas kun liikennemäärä Leppävedentiellä lisääntyy.  Kivilammen lapset joutuvat koulumatkallaan Janakan koululle ylittämään vilkkaasti liikennöidyn Leppävedentien vaarallisissa kohdissa.

 

Leppävedentielle saatiin korotettu suojatie ja valot, jotka alkoivat välkkyä kun suojatietä ylitetään. Asukasyhdistys järjesti syksyisin heijastinliivitempauksia ja Välkyt näkyvät heijastinkampanjoita. Heijastinkampanjaan tuli mukaan myös kaunisharjulaiset ja yhteistyötä tehtiin koulun kanssa. Alikulkuväylästä oli puhetta ja sen rakentaminen nähtiin kaikista turvallisimpana vaihtoehtona. Sitä ei ole kuitenkaan rakennettu. Vielä.

 

Keski-Suomen ELY-keskus on tehnyt tiesuunnitelman Leppävedentien parantamiseksi. Tiesuunnitelmaan sisältyy kevyen liikenteen väylän rakentaminen Laukaan Vihtiälän ja Vaajakosken Janakantien välillä sekä kevyen liikenteen alikulkukäytäviä. Lisäksi tiesuunnitelmaan sisältyy liittymien turvallisempia järjestelyitä ja meluntorjuntarakenteita. Jotta tiesuunnitelmaa päästään toteuttamaan tarvitaan uusi asemakaava.

 

Jyväskylän kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina Leppävedentie ja Rahkosentie asemakaavan laajennusta ja muutosta. Esityksenä oli asemakaavan muuttaminen vastaamaan Leppävedentielle tehdyn tiesuunnitelman mukaisia aluevarauksia ja liikennejärjestelyitä. Muutos tarvitaan, jotta tiesuunnitelma voidaan hyväksyä. Ja jotta sitä voidaan alkaa toteuttaa. Tätä kirjoittaessa en vielä tiedä mitä valtuusto asiasta päätti. Toivottavasti se oli niin viisas, että päätti hyväksyä asemakaavamuutoksen. Silloin alikulkuväylän rakentaminen on lähempänä kuin koskaan. Ja pian pienten alakoululaisten koulutie on paljon turvallisempi kulkea.