Jyväskylä on mukana valinnanvapauskokeilussa, jossa asukkaat voivat halutessaan vaihtaa kaupungin terveysaseman palvelut yksityisen terveysaseman palveluihin. Ihan kaikki jyväskyläläiset eivät vielä voi vaihtoa tehdä, mutta me vaajakoskelaiset saamme itse valita minne menemme lääkäriin. Tällä hetkellä vaihtoehtoja Vaajakosken terveysaseman lisäksi on neljä: Pihlajalinna, Mehiläinen, Terveystalo ja Medics24.

 

On hienoa, että meillä on itsellämme mahdollisuus päättää, missä käymme lääkärissä tai sairaanhoitajan vastaanotolla. Meillä tavallisillakin ihmisillä on nyt mahdollisuus halutessamme käydä yksityisellä lääkäriasemalla eikä tarvitse päivitellä sen kalleutta. Asiakasmaksu on molemmissa sama, joten käynti yksityisellä on samanhintainen kuin käynti kunnallisella. Valinnanvapaus lisää näin tasa-arvoa. Valinnanvapaus parantaa myös palvelua ja hinta-laatu-suhdetta kun sen myötä syntyy alalle tervettä kilpailua ja yrittäjyyttä.  Jos asiakas ei ole tyytyväinen saamansa palvelun laatuun, on aina mahdollisuus vaihtaa muualle.

 

Valinnanvapauskokeilu kestää 31.12.2018 saakka joten uuden terveysaseman valinnan voi tehdä milloin vain tämän vuoden aikana. Jos ei ole tyytyväinen uuteen terveysasemaan tai sen palveluun niin puolen vuoden jälkeen voi vaihtaa takaisin vanhaan tai kokeilla jotain toista yksityistä. Toisaalta jos on tyytyväinen yksityiseen terveyskeskukseen niin valinta pysyy automaattisesti voimassa ja voi jatkaa asiakkaana myös vuodenvaihteen jälkeen. Tässä kokeilussa ei siis ole mitään hävittävää.

 

Terveysaseman vaihtaminen ei ole vaikeaa. Vaihdon voi tehdä itse netissä osoitteessa www.palse.fi/jyvaskyla tai soittamalla sinne terveysasemalle jossa haluaa jatkossa käydä. Onnistuu vaihto tietenkin asioimalla ihan henkilökohtaisesti paikan päällä. Jyväskylän kaupungin nettisivuilla on hyvät ohjeet valinnan tekemiselle. Sieltä löytyy myös linkit kaikkien valittavissa olevien terveysasemien sivuille sekä vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin. Kannattaa käydä vilkaisemassa www.jyvaskyla.fi/terveys/valinnanvapaus

 

Valinnanvapauden piiriin kuuluvia palveluita ovat lääkäri- ja sairaanhoitajavastaanotot sekä niihin liittyvät tutkimukset kuten laboratorio ja röntgenpalvelut. Pakettiin kuuluvat myös sosiaaliohjaajan ohjaus- ja neuvontapalvelut. Entisellään säilyvät päivystys ja erikoissairaanhoito sekä erikoisvastaanottopalvelut.

 

Valinnanvapauskokeilu on iso askel kohti palveluiden asiakaslähtöiseksi muuttamista. Valinnanvapaus on kaikkien oikeus. Ihan mahtavaa, että me vaajakoskelaiset ollaan tässä mukana. Minä ainakin aion valita.