Joulun aika on hyvän tahdon ja hyvien tekojen aikaa. Meidän suomalaisten joulumieli syntyy antamisen ilosta ja lasten riemusta. Vuosittain tuhannet vapaaehtoiset osallistuvatkin erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin, jotta jokaisessa kodissa päästäisiin nauttimaan joulusta ja jotta jokainen lapsi saisi kokea joulun riemun.

Nuorkauppakamari järjestää joka vuosi Joulupuu-keräyksen, jossa kerätään joululahjoja lapsille, jotka perhetilanteensa vuoksi muuten jäisivät ilman paketteja. Joulupuu-keräys päättyi viime sunnuntaina ja järjestettiin Jyväskylässä tänä vuonna 12. kerran. Keräykseen lahjoitetut paketit jaetaan jouluksi perheille sosiaalitoimen lastensuojelun kautta. Viime vuonna Joulupuu-keräyksen kautta jaettiin melkein 4000 lahjaa.

Jos et ehtinyt lahjoittaa pakettia Joulupuu-keräykseen tänä vuonna niin vähävaraisten perheiden auttaminen onnistuu kuitenkin vielä. Pelastusarmeijan perinteiset Joulupadat tulevat kaduille ja kauppoihin tämän viikon perjantaina ja joulupatakeräys jatkuu jouluun saakka. Joulupatojen tuotot jaetaan paikallisesti, joten lahjoituksesi kohdentuu Jyväskylässä jyväskyläläisten vähävaraisten perheiden auttamiseen.

Valtakunnallinen Hyvä Joulumieli –keräys on Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin järjestämä keräys, jonka lahjoituksilla hankitaan vähävaraisille lapsiperheille ruokalahjakortteja. 70 euron suuruisia lahjakortteja jaetaan 28 000 perheelle eri puolilla Suomea. Näiden mainittujen keräysten lisäksi joulun alla toteutetaan monia muitakin vapaaehtoisvoimin järjestettyjä paikallisia, valtakunnallisia ja myös kansainvälisiä hyväntekeväisyystempauksia ja keräyksiä.

Aina ei hyvän tekemiseen kuitenkaan tarvitse käyttää rahaa. Voit tarjota apua ystävälle, tuttavalle tai vaikka naapurille lumitöissä, siivouksessa, lastenhoidossa, koiranulkoilutuksessa, kaupassakäynnissä ja missä vain apua tarvitaan. Vapaaehtoistyö on myös työtä yksinäisyyttä vastaan.  Joskus paras tapa tehdä hyvää onkin viettää yhteinen kahvihetki ja vain vaihtaa kuulumisia. Hyvää voi tehdä monin eri tavoin ja ihan varmasti jokainen hyvä teko tuo joulumielen myös itselle.

Jouluvalmistelut ovat jo hyvässä vauhdissa useimmissa kodeissa. Monenlaista kiirettä riittää ennen rauhoittumista pyhien viettoon. Toivon kaikille hyvää joulumieltä ja rauhallista joulua sekä onnea uudelle vuodelle 2019.

Kirjoitus julkaistu Wessmannissa 12.12.2018