Keski-Suomen pelastuslaitos kärsii nykyisestä henkilöstöpolitiikasta ja johtamisesta, jotka ovat johtaneet erittäin huonoon työilmapiiriin. Ongelma kulminoituu nykyiseen työaikamalliin, jota on kokeiltu nyt puolitoista vuotta. Palomiesten työssä jaksaminen ja työilmapiiri ovat huonontuneet merkittävästi kaksivuorojärjestelmään siirtymisen jälkeen.

24 tunnin työvuoroista on mahdollista sopia paikallisesti ilman avin poikkeuslupaa. Tämän mahdollistaa teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen liitteen 8 mukainen kokeilumääräys. Paikallisesti vuorokausityöstä on jo sovittu henkilöstöjärjestöjen, pelastuslaitoksen ja kaupungin hyvässä yhteisymmärryksessä Pirkanmaalla ja Helsingissä.

Vuorokausityöaika tuli teknisten sopimukseen ensimmäistä kertaa viime vuoden helmikuussa päättyneiden kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluiden tuloksena. Liite 8 on voimassa kokeilumääräyksenä sopimuskauden loppuun saakka. Palomiesliiton tavoitteena on saada kokeilumääräyksestä pysyvä toimintamalli ja kirjaus virka- ja työehtosopimukseen, jossa vuorokausityöaikamallin ehdot määriteltäisiin. Näin vältyttäisiin toisistaan kovin paljon poikkeavista tulkinnoista esimerkiksi aktiivityöhön kuuluvista suoritteista.

Keski-Suomen pelastuslaitoksella tehdyn henkilöstökyselyn tulokset ovat romahtaneet vuoden 2015 kyselyyn verrattuna. Huonontumista on tapahtunut erityisesti työssä palautumiseen, työn houkuttelevuuteen ja työhyvinvointiin sekä kuormittumiseen liittyvissä asioissa. Osa laitoksen työntekijöistä on jo niin väsynyt, että hakeutuu muihin laitoksiin töihin, opiskelemaan tai muuten työstä pois. Esimerkiksi Pirkanmaan pelastuslaitoksella Tampereella on jokaista virkaa kohden noin kymmenen työnhakijaa Keski-Suomesta. Haloo Keski-Suomi! Ei meillä ole tällaiseen varaa.
Tällä hetkellä Keski-Suomen pelastuslaitoksen valmius ja palomiesten ammattitaito kärsivät. Jääräpäisyys ei tilannetta auta. Tarvitaan neuvottelua ja sopimista. Paikallista sopimista.

Katja Isomöttönen
kaupunginvaltuutettu
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja
Kansanedustajaehdokas

Julkaistu Keskisuomalaisessa 4.2.2019