Nuorten huumeidenkäyttö on lisääntynyt. Samalla asenteet varsinkin kannabiksen käyttöön ovat muuttuneet paljon myönteisemmiksi kuin aikaisemmin. Suomessa toimii aktiivisesti järjestöjä, jotka ajavat kannabiksen laillistamista.

Huumeita on helppo saada ja käyttö on yhä näkyvämpää. Tämä näkyy myös kouluissa. Meillä Keski-Suomessa erityisen hälyttävä tilanne on Jämsässä ja Jyväskylässä. Jyväskylän lukiolaisista useampi kuin joka kymmenes ja ammattikoululaisista enemmän kuin joka viides on kokeillut huumeita. Jämsässä luvut ovat suuremmat kuin Keski-Suomessa ja koko maassa keskimäärin.

Nuoruuteen kuuluu uusien kokemusten ja rajojen hakeminen. Kapinoivalle teinille on turha sanoa, että kannabis on nuorille erityisen haitallista tai että käyttö aiheuttaa psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista haittaa. On myös turhaa vertailla eri päihteiden haittoja. Vuorovaikutteinen keskustelu ei aina onnistu, koska teini osaa haastaa väittelyyn.

Onneksi aikuisilla on tukenaan laki. Kannabis on laitonta. Ja laittomana sen pitää pysyäkin.

Muuttaisin nykyistä lakia kuitenkin siten, että kannabiksen käyttämisestä ei rangaistaisi vaan siitä ohjattaisiin sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin. Tämä muutos poistaisi kohtuuttomat seuraukset kiinnijääneiltä. Jokainen tekee virheitä eikä nuoruuden hölmöilyissä tehty kannabiskokeilu saa pilata koko elämää. Tai koulutusta ja työuraa. Lakimuutos edistäisi myös ongelmakäyttäjien hakeutumista hoitoon, kun ei tarvitse pelätä rikollisen leimaa.

Kirjoitus julkaistu Suur-Jyväskylä-lehdessä.