Olin hoitovapaalla nuorimman poikamme syntymän jälkeen ja sain tiedon, että yritys, jossa olin töissä meni konkurssiin eikä minulla ollut enää työpaikkaa jonne palata hoitovapaan jälkeen. En kiirehtinyt työnhakua hoitovapaan aikana, koska meistä oli tärkeää, että sain hoitaa pientä poikaamme kotona. Samoin olin hoitanut kaksi ensimmäistä nyt jo teini-ikäistä lastamme.

Ystäväni sai määräaikaisen työpaikan noihin aikoihin ja pohti miten järjestäisi pienen lapsensa hoidon. Sovimme, että lapsi voisi tulla meille työpäivien ajaksi. Järjestely oli molemmin puolin toimiva – nuorimmaisemme sai kotiin kaverin ja ystäväni työpäivien ajaksi lapselleen hoitopaikan. Pian kävi niin, että ystäväni vakinaistettiin työssään ja lapsen hoitopaikan pohtiminen tuli uudelleen ajankohtaiseksi. Silloin virallistimme hoitosuhteen ja minusta tuli perhepäivähoitaja.

Perhepäivähoito on päiväkotitoiminnan rinnalla yleisin päivähoitomuoto, joka tarjoaa kodinomaiset puitteet lasten varhaiskasvatukselle. Perhepäivähoitaja on varhaiskasvattaja, joka noudattaa työssään sekä valtakunnallista että kaupungin omaa varhaiskasvatussuunnitelmaa. Perhepäivähoitoa valvotaan ja ohjataan Jyväskylässä varhaiskasvatuksen palvelukeskuksen perhepäivähoidon ohjaajien toimesta. Meillä Jyväskylässä valvonta, koulutus ja ohjaus on esimerkillistä ja siitä haetaan mallia muihinkin kuntiin.

Perhepäivähoidon suosio on kasvussa. Eikä ihme. Perhepäivähoitajan ryhmässä on enimmillään neljä alle kouluikäistä lasta. Tämä takaa sen, että jokainen pikkuinen pääsee syliin ja jokainen pystytään huomioimaan yksilöllisesti. Perhepäivähoidon vahvuuksia ovat myös pysyvä hoitosuhde, läheinen yhteistyö vanhempien kanssa sekä lapsen tarpeista lähtevä hoiva ja huomio. Erityisesti pienet alle kolmevuotiaat lapset hyötyvät perhepäivähoidon pienissä ryhmissä annetusta tuesta kasvuun, kehitykseen ja oppimiseen. Perhepäivähoidon ainoa heikkous on varahoidon järjestäminen. Tähän on onneksi meillä tulossa parannusta.

Jyväskylässä on linjattu, että alle kolmevuotiaat lapset ohjattaisiin perhepäivähoitoon ja yli kolmevuotiaat päiväkoteihin. Se ei ole ihan helppoa, koska samaan aikaan kun perhepäivähoidon suosio kasvaa perhepäivähoitajien määrä vähenee. Tämä selittyy osittain sillä, että uuden varhaiskasvatuslain myötä byrokratia ja paperityön määrä lisääntyivät. Jos pohdit aloittamista perhepäivähoitajana niin kannustan silti kovasti. Pulmatilanteissa apua saa varmasti.

Perhepäivähoitajan työ on usein elämäntilannetyö, johon ryhdytään silloin omat lapset ovat pieniä. Näin minullekin kävi enkä päivääkään vaihtaisi pois. Monet kyllä haluaisin vielä elää uudelleen <3 Tätä työtä tehdään rakkaudella lapsille.

 

Kirjoitus on julkaistu Wessmannissa.