Hei olen Katja

Olen 44-vuotias kahden teinipojan ja yhden leikki-ikäisen äiti. Mieheni Teemun tapasin Hankasalmella vuonna 1997. Siitä asti olemme pitäneet yhtä ja olleet naimisissakin jo 18 vuotta.

Olen syntynyt Ruotsissa Skövdessä ja saanut toisen kotimaisen kielen syntymälahjaksi. Vanhempani työskentelivät Volvon tehtaan valimossa siihen saakka kun isä sai töitä Suomesta ScanMetin tehtaalta. Suomeen muutimme isän työn ja suomenkielisen koulun vuoksi.

Äidilläni oli vaateliike Kylmäkoskella ja siellä teimme työtä yhdessä veljeni kanssa. Jo eka-tokaluokkalaisina saimme pussittaa matonkuteita myymälään myyntiin. Siinä vaiheessa kun vanhempamme alkoivat kioskiyrittäjiksi muuttui pussien sisältö irtokarkeiksi. Yrittäjäperheen tyttönä olenkin oppinut siihen, että mitään ei saa tekemättä työtä. Ja että sinnikkyys ja rehellisyys palkitaan.

Kirjoitin ylioppilaaksi Toijalan lukiosta vuonna 1993. Ylioppilastutkinnon jälkeen pidin välivuoden ja tein töitä Tampereen Kespron noutotukussa. Aloitin opiskelut Jyväskylän ammattikorkeakoulussa vuonna 1994. Opiskeluvuosien aikana tein yhden vuoden au-pair työtä suomalais-amerikkalaisessa perheessä Uudessa Seelannissa. Uuden Seelannin tuliaisina sain rutkasti elämänkokemusta ja liikeidean. Perustin yrityksen yhdessä äitini kanssa ja aloimme valmistaa ja myydä Velmu-leikkitaikinaa lasten muovailuleikkeihin.

Kun valmistuin tradenomiksi vuonna 2000 aloitin työt markkinointisihteerinä Varjolan matkailutilalla Laukaassa. Toisen poikamme syntymän jälkeen jäin kotiin hoitamaan lapsiamme kokopäiväisesti. Iltaisin tein myyntityötä tai dj keikkaa. Aloitin myös työt Lastenliiton piirikoordinaattorina Jyväskylässä. Välillä toimin hankevetäjänä Vanhan Keuruun kulttuurimatkailuhankkeessa, jossa tuotteistimme ryhmämatkailupaketin matkailijoille. Lasten kasvettua isommiksi palasin työelämään matkailumarkkinoinnin pariin. Tällä kertaa Kallioplanetaarioon Nyrölän kylälle. Valitettavasti yritys teki konkurssin ja jäin ilman työtä. Samoihin aikoihin syntyi perheeseemme nuorimmainen poikamme. Olin hoitovapaalla vielä kun aloin auttaa ystävääni oman lapsensa hoidossa. Ystäväni saikin vakituista työtä ja teimme lapsen hoidosta virallista ja aloitin perhepäivähoitajana. Tämän hetkinen työni varhaiskasvattajana perhepäiväkodissamme on elämäntilannetyö ja kun nuorimmainen lapsistamme lähtee kouluun on suunnitelmissani palata takaisin matkailumarkkinoinnin pariin.

Lasten ja nuorten hyvinvointi on aina ollut minulle tärkeää. Meidän kotimme on ollut avoinna aina poikien kavereille ja ruokaa on riittänyt tarvittaessa isommallekin porukalle. Vähintäänkin lettuja tai munkkeja. Vuonna 2006 kävimme Pride sijaisvanhemmuuskoulutuksen, jonka jälkeen toimimme tukiperheenä neljälle lapselle.

Luonto ja luontoarvot ovat lähellä sydäntäni. Nuorempana olin mukana Greenpeacen toimin-nassa, mutta näin vanhemmaksi tultua pidän toimintaa liian radikaalina ja vaihdoin jäsenyy-den WWF:n ja Suomen luontoliiton toimintaan. Luonto on tärkeää koko perheellemme ja ta-voitteeni vanhempana on kasvattaa lapsistamme luontoa arvostavia aikuisia. Retkeilemme, marjastamme, kalastamme ja kasvatamme kasvihuoneessa ja pihamaalla ruokaa pöytään. Isojen poikien kanssa olemme käyneet melomassa ja vaeltamassa lapissa. Omat sukujuuret vievät syvälle lapin jänkhille ja veri aina välillä tuntuu vetävän pohjoiseen. On mukava kun voin tarjota myös lapsille mahdollisuuden nähdä koko suomalaisen luonnon kauneus ja puhtaus.

Nautin hyötykäyttää toisten hyödyttömiksi katsomia tavaroita. Askartelen ja keksin vanhasta uutta. Tässä on kyllä huonona puolena se, että olen aikamoinen hamsteri kun en malta hävittää mitään. Kaikelle kun saattaa olla käyttöä jossain vaiheessa. Olen opetellut nyt myös luopumaan turhista tavaroista ja laittamaan niitä kiertoon.

Politiikasta innostuin kun naapurini pyysi minua lähtemään ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin 2008. Kymmenvuotisen poliittisen urani aikana olen toiminut kaupunginvaltuutettuna, kaupunginhallituksen varajäsenenä, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsenenä, perusturvalautakunnan jäsenenä, päivähoitojaoston puheenjohtajana, sivistyslautakunnan puheenjohtajana, lukiojohtokunnan puheenjohtajana, koulutuskuntayhtymän valtuutettuna sekä maakuntavaltuutettuna. Aikaisempaa kokemusta luottamustehtävistä minulla on myös opiskelija-asuntosäätiön hallituksessa ja lastenliiton hallituksessa. Olen jo kokenut poliitikko ja oppinut sen, että myöskään poliittisessa päätöksenteossa mitään ei saa tekemättä työtä. Eikä mitään asioita voi saada vietyä eteenpäin ilman yhteistyötä. Luottamushenkilönä haluan perehtyä asioihin kunnolla ja saada kaiken mahdollisen tiedon käsittelyssä olevasta asiasta ennen päätöksentekoa. Olen yhteistyökykyinen ja asiakeskeinen.

Poliitikko sanalla on negatiivinen kaiku, johtuen aika paljon siitä, miten asioita uutisoidaan. Haluan omalla toiminnallani korjata perinteistä käsitystä poliittisesta päätöksenteosta. Uskon avoimeen, rohkeaan ja positiiviseen asioiden hoitoon. Päätöksenteko ei voi myöskään olla yksittäisen ryhmän tai asian edunvalvontaa vaan on nähtävä kokonaisuuksia. Tämä kyllä tarkoittaa sitä, että joskus on tehtävä kompromisseja, jotta asiat eivät jää junnaamaan paikoilleen.